×
Mikraot Gedolot Tutorial
 
דברים המותרים והאסורים לטלטל בשבת, ובו נ״ב סעיפים
(א) כָּל הַכֵּלִים נִטָּלִים בְּשַׁבָּת חוּץ מִמֻּקְצֶה מֵחֲמַת חֶסְרוֹן כִּיס, כְּגוֹן סַכִּין שֶׁל שְׁחִיטָה אוֹ שֶׁל מִילָה, וְאִזְמֵל שֶׁל סַפָּרִים, וְסַכִּין שֶׁל סוֹפְרִים שֶׁמְּתַקְּנִים בָּהּ הַקּוֹלְמוּסִים, כֵּיוָן שֶׁמַּקְפִּידִים שֶׁלֹּא לַעֲשׂוֹת בָּהֶם תַּשְׁמִישׁ אַחֵר, אָסוּר לְטַלְטְלוֹ בְּשַׁבָּת וַאֲפִלּוּ לְצֹרֶךְ מְקוֹמוֹ אוֹ לְצֹרֶךְ גּוּפוֹ. {הַגָּה: וַאֲפִלּוּ תְּחוּבִים בְּנָדָן עִם שְׁאָר סַכִּינִים, אָסוּר לְטַלְטְלוֹ (מַהֲרִי״ל).} וְהוּא הַדִּין לְקֻרְנָס שֶׁל בְּשָׂמִים שֶׁמַּקְפִּידִים עָלָיו שֶׁלֹּא יִתְלַכְלֵךְ. {הַגָּה: וְהוּא הַדִּין כֵּלִים הַמְיֻחָדִים לִסְחוֹרָה וּמַקְפִּיד עֲלֵיהֶם (בֵּית יוֹסֵף בְּשֵׁם מַיְמוֹנִי פכ״ה וְהַמַּגִּיד פכ״ו).}
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהדרישהפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהמגן אברהםאליה רבהבאר היטבביאור הגר״אלבושי שרדהגהות ר׳ עקיבא איגריד אפריםמשנה ברורהביאור הלכהכף החייםשולחן ערוך כפשוטועודהכל
(א) בסימן זה והבאים אחריו עד סוף סי׳ שי״ב נתבארו דיני המוקצה ובטעם איסור טלטול דברים המוקצים כתב הרמב״ם בס״פ כ״ד וז״ל אסרו חכמים לטלטל מקצת דברים בשבת כדרך שהוא עושה בחול ומפני מה נגעו באיסור זה אמרו ומה אם הזהירו נביאים וצוו שלא יהא הילוכך בשבת כהילוכך בחול ולא שיחת השבת כשיחת החול שנאמר ודבר דבר ק״ו שלא יהא טלטול בשבת כטלטול בחול כדי שלא יהא כיום חול בעיניו ויבא להגביה ולתקן כלים מפנה לפנה או מבית לבית או להצניע אבנים וכיוצא בהם שהרי הוא בטל ויושב בביתו ויבקש דבר שיתעסק בו ונמצא שלא שבת ובטלה טעם שנאמר בתורה למען ינוח ועוד כשיבקר ויטלטל כלים שמלאכתן לאיסור אפשר שיתעסק בהם מעט ויבא לידי מלאכה ועוד מפני שמקצת העם אינם בעלי אומניות אלא בטלים כל ימיהם כגון הטיילין ויושבי קרנות שכל ימיהם הם שובתין ממלאכה ואם יהיה מותר להלך ולדבר ולטלטל כשאר הימים נמצא שלא שבת שביתה הניכרת לפיכך שביתה בדברים אלו היא שביתה השוה בכל אדם ומפני דברים אלו נגעו באיסור הטלטול ואסרו שלא יטלטל אדם בשבת אלא כלים הצריך להם כמו שיתבאר עד כאן לשונו והראב״ד כתב שם טעם אחר טלטול דברים המוקצים נאסר מפני גדר ההוצאה כמה שכתוב בפרק כל הכלים (שבת קכ״ד:) אטו טלטול לאו צורך הוצאה הוא והנה כלל הדברים המוקצים שאסורים לטלטל מתחלקים לו׳ חלקים. הא׳ כלי שהוא מוקצה מחמת חסרון כיס דהיינו כלי שאדם מקפיד עליו שלא יפגם כגון סכין של שחיטה ומילה ושל ספרים. הב׳ כלי שמלאכתו לאיסור. הג׳ כל דבר שאינו כלי ולא מאכל אדם ולא מאכל בהמה כגון אבנים ומעות וקנים ועצים וקורות ועפר וחול ומת ובעלי חיים וגרוגרות וצמוקים שהם מונחים במקום שמיבשים אותם וכל כיוצא בדברים אלו דלא חזו וזהו מוקצה מחמת גופו. הד׳ כלי שמלאכתו להיתר ומונח עליו אחד מהדברים המוקצים מחמת גופם כגון חבית שיש עליה אבן וכר שיש עליו מעות ואפילו הוסרו אח״כ כיון שהיו עליהם בין השמשות מגו דאתקצו לבין השמשות אתקצו לכולי יומא. הה׳ דבר שהיה בין השמשות מחובר או מחוסר צידה. הו׳ מוקצה מחמת מצותו כגון עצי סוכה ונוייה:
ודע שבספר הנקרא מקדש כתוב שאסור לטלטל תפילין בשבת והביא ראייה מדאמרינן בפרק הניזקין (גיטין ס.) דסיפרא דאפטרתא אי לאו דשרי למיקרי ביה הוה אסור לטלטלו והאריך בזה ואח״כ כתב ומיהו ק״ל מדאמרי׳ בסוף פרק קמא דיום טוב (ביצה ט״ו.) דשרי לשדורי תפילין בי״ט וי״ל שלא התירו אלא מטעם שהוא נהנה בשילוחן ומעתה בשבת דלית ביה דין משלחין אסור לטלטלן והאריך עוד בזה ובסוף דבריו כתב ומיהו יראה לי דלצורך גופו ולצורך מקומו מותר דבודאי לא דיינינן להו טפי מכלי שמלאכתו לאיסור והרב הרלב״ח ז״ל העתיק לשון הספר הנזכר כתב עליו דמרגלא בפומייהו דאינשי שתפילין אסור לטלטלם וקצתם אומרים שהם מוקצה מחמת מצוה ובעיני נראה שהוא שיבוש גמור שהמחבר עצמו לא הזכיר כן אדרבה הזכיר המצות לסבת היתר הטלטול גם הרא״ש בתשובה הזכיר כל דיני המוקצה והאריך בהם ולא הזכיר דבר מזה ובודאי נראה מלשונו שאין בתפילין דין מוקצה כלל דאם כן לא הוה שתיק מיניה והתוס׳ כתבו בסוף פרק קמא דיום טוב שאם ירצה אדם להניח תפילין בשבת אין איסור בדבר כלל כי מה שאמרו (מנחות לו.) יצאו שבתות וימים טובים שהם עצמם אות היינו שאין צורך להניח בהם תפילין אבל אם הניחם אין איסור בדבר וכך הם דברי רש״י והר״ן ז״ל ומשם יתבאר כי הראייה שהביא מפ׳ הניזקין היא בנויה על הקדמה שהתפילין אסור להניחם בשבת ואינו כן וכ״כ בת״ה דהיתר גמור הוא לטלטל תפילין אם יש שום צורך בדבר:
ודברי רבי׳ פה אינו אלא בארבעה חלקים הראשונים אבל בחלק הה׳ דיבר בהל׳ יו״ט ובחלק הו׳ בהלכות סוכה:
ומתוך דבריו פה יתבאר לך שמוקצה מחמת חסרון כיס אין לו צד היתר לטלטלו אך שלשת חלקים הנשארים יש צדדי היתר בטלטולם על דרכים שונים:
כי כלי שמלאכתו לאיסור מותר לטלטל לצורך גופו ולצורך מקומו ולא נאסר אלא מחמה לצל:
ודבר שאסור לטלטלו מחמת גופו יש בו דרכי היתר י״ג:
הא׳ יש דברים שמותר לטלטלם ע״י מחשבה כמו חריות של דקל ונסרים של אומן וחבילי קש ועצים שהתקינן למאכל בהמה ולבנים שנשארו מהבנין:
הב׳ יש דברים שצריכים הכנסה וייחוד מקום כמו שאמרו מכניס אדם מלא קופתו עפר ועושה בה צרכיו והוא שייחד לו קרן זוית:
הג׳ יש דברים שצריכין שפשוף או למוד כמו שאמרו בגמרא על נדבך של אבנים ואעפ״י שלא הזכיר רבינו זה אני אזכירנו בע״ה:
הד׳ כיסוי בור ודות ניטלים אם יש להם בית אחיזה:
הה׳ התירו לטלטל אבנים מקורזלות לצורך בית הכסא.
הו׳ התירו לטלטל גרף של רעי כלומר כלי המיוחד לרעי ואין בו רעי מותר לטלטל ע״י מים שנותן בו:
הז׳ התירו לטלטל מת מפני הדליקה:
הח׳ התירו לטלטל המת מפני החמה ע״י ככר או תינוק:
הט׳ התירו לטלטל קוץ המונח במקום שרבים דורסים בו כדי שלא יזוקו:
הי׳ התירו לטלטל גרף של רעי כלומר הרעי עצמו מותר לטלטלו בין ע״י כלי בין שלא ע״י כלי:
הי״א התירו לטלטל קליפי אגוזים ע״י שמסלק הטבלא ונוער׳ וענין סילוק זה יתבאר לקמן:
הי״ב התירו לטלטל שברי כלים אע״פ דדמו לצרורות ובלבד שיהו עושין מעין מלאכה:
הי״ג התירו לטלטל האיסור בגופו שלא בנענוע ידיו כדתנן קש שעל המטה מנענעו בגופו אבל אם ע״י נענוע ידיו מטלטל האיסור ואפי׳ אם אינו נוגע בו זה נקרא טלטול מן הצד ואסור.
כל שהוא צריך לדבר האסור וכלי שמלאכתו להיתר שמונח עליו אחד מהדברים המוקצים מחמת גופם כגון חבית שיש עליה אבן וכר שיש עליו מעות יש בו ג״כ דרכי היתר ומספרם ה׳:
הא׳ אם לא הונחו שם מדעת אלא ששכחם שם מותר להטות החבית כדי שתפול האבן ולנער הכר והמעות נופלות דטלטול מן הצד לצורך דבר המותר שרי ומטעם זה צנון שטמנו בקרקע אם מקצת עליו מגולות נוטלו אע״פ שבנטילתו מזיז עפר ממקומו וכן פגה שטמנה בתבן מותר לתחוב בה מחט וליטלה.
הב׳ אם היתה חבית זו בין החביות שאינו יכול להטותה או שהיה צריך למקום החבית והכר מגביהן כמו שהן עם האבן והמעות עליהם ומניחם במקום אחד כיון שלא הונחו שם מדעת.
הג׳ אם יש ביד בנו שיש לו גיעגועין עליו אבן מותר ליטלו והאבן בידו ודוקא אבן אבל דינר לא.
הד׳ אבן שבקרויה שממלאין בה מים אם הוא מהודקת מותר לטלטלה עם האבן מפני שהיא כדופן וכן כלכלה נקובה ונסתם הנקב באבן מותר לטלטלה עם האבן מזה הטעם.
הה׳ כלי שמלאכתו להיתר שיש בו דבר איסור ודבר היתר וא״א לנערם כגון כלכלה שיש בה אבן ופירות רטובים שאם ינערם יפסדו מותר לטלטלם וכן כנונא אגב קיטמא אע״ג דאיכא עליה שברי עצים משום דא״א למינקט קיטמא לחודיה אפי׳ אי שדי ליה מכנונא והוא שדבר המותר חשוב מדבר האיסור והוא שצריך לגוף דבר המותר או למקום הכלכלה והכנונא:
ואחר שהצעתי לפניך כל זה אבוא לבאר דברי רבינו ואז תבין יראת ה׳ ודעת קדושים תמצא:
(ב) כל הכלים ניטלים בשבת חוץ מכלים שאדם חס עליהם וכו׳ בפרק כל הכלים (שבת קכג.) תנן ר׳ יוסי אומר כל הכלים ניטלין בשבת חוץ מן המסר הגדול ויתד המחרישה ופירש״י משום דקפיד עלייהו ומייחד להם מקום דלא חזו למלאכה אחריתי ובפרק מי שהחשיך (שבת קנז:) אמרינן שזה נקרא מוקצה מחמת חסרון כיס ואפילו ר״ש מודה בי׳ ובגמ׳ (קכג:) אמר אביי חרבא דאושכפי וסכינא דאשכבתא וחצינא דנגרי כיתד של מחרישה דמי ופרש״י חרבא דאושכפי. סכין של רצענין: וסכינא דאשכבת׳. סכין של בית המקולין שהקצבים מקצבים בו בשר: חצינא. דוליידור״ה כל הני קפדי עלייהו משום דמיפגמי ומקצה להו בידים והתוס׳ כתבו שי״מ סכינא דאשכבתא סכין ששוחטין בו שמקפיד שלא תפגם וכתב הרא״ש וכן נמי סכין של מילה ואזמל של ספרים וסכין של סופרים שמתקנין בהם הקולמסים כיון שמקפידים לעשות בהם תשמיש אחר אסור לטלטלם בשבת כתב הרמב״ם בפ׳ כ״ה וז״ל כל כלי שמקפיד עליו שמא יפחתו דמיו כגון כלים המוקצים לסחורה וכלים היקרים ביותר שמקפיד עליהם שמא יפסדו אסור לטלטלן בשבת וזה הוא הנקרא מוקצה מחמת חסרון כיס כגון המסר הגדול וכו׳:
וה״ה כתב בפ׳ כ״ו גבי אוצר של תבואה שאם יש לו כלים המוכנים לסחורה והצריך להם מותר לטלטלם וכ״ש הוא מפירות המוכנים לסחורה שהותרו אפילו באכילה עכ״ל וכן משמע מכרכי דזוזי דאיתא בספ״ק (שבת יט:) ובס״פ מי שהחשיך (שבת קנו.) וגם לפמ״ש התוס׳ שם בפ״ק מ״מ פשיטא להו דלר״ש אפי׳ בכלים המיוחדים לעסקא לית ליה מוקצה וצ״ל דהא דכתב הרמב״ם דכלים המוקצים לסחורה אסור לטלטלן היינו דוקא שמקפיד עליהם שמא יפסדו ומש״ה אע״פ שאינם יקרים ביותר כיון שהם מוקצים לסחורה אסור לטלטלם דשמקפיד עליהם שמא יפסדו דקתני קאי גם לכלים המוקצים לסחורה הא אם אינו מקפיד עליהם אע״פ שהם מוקצים לסחורה מותר לטלטלם וכדברי ה״ה וכתבו התוס׳ דכלי המוקצה מחמת חסרון כיס יש ליזהר שלא לטלטלו אפילו לצורך גופו וכ״כ הרא״ש בתשובות וכיון דלצורך גופו אסור כ״ש לצורך מקומו כדמשמע בגמרא דלצורך גופו עדיף מלצורך מקומו וכן נראה מדברי רבינו שכתב בסמוך או אפילו אם צריך לו והוא דבר שמקפיד עליו שלא לעשות בו אלא מלאכתו וכו׳ אסור הרי שאע״פ שצריך לו לגופו אסור מפני שמקפיד עליו דהיינו מוקצה מחמת חסרון כיס וכ״נ שהוא דעת הרמב״ם בפרק כ״ה שלא הזכיר היתר טלטול לצורך גופו ולצורך מקומו במוקצה מחמת חסרון כיס כמו שהזכיר בכלי שמלאכתה לאיסור:
(א) מה הטעם שאסרו לטלטל מוקצה. הב״י בתחילת הסימן, הביא בזה מחלוקת, ויש להעיר דסמ״ג בסוף לא תעשה סה, הביא להלכה את כל דברי הרמב״ם.
האם מותר ליגוע במוקצה שהוא כבד ואינו נד ממקומו על ידי הנגיעה. הב״י בסי׳ שלו,יג, הביא מהאורחות חיים דמותר ליגע באילן אם אינו נד על ידי נגיעתו, ע״כ, ולכאורה הוא הדין לשאר מוקצה.
מה נחשב נולד ואסור. בשבת קכא:, אמרינן דמעיינות הנובעים בשבת וכן צואת קטן להאכילה לכלבים לא הוו מוקצה ומותרים, ופירש רש״י שם בד״ה נהרות, דאע״ג דמאתמול לא הוו קמן מ״מ כיון דאורחיה בהכי דעתיה עילוייהו ולא חשיבי נולד, ע״כ, ותוס׳ בשבת יט: ד״ה שמן, כתבו דלא הוי נולד אלא בגוונא שלא היה בעולם כלל בבין השמשות כגון שמן שהיה בתוך זיתים והזיתים היו מכוסים בקורות בית הבד דגם השמן לא היה בעולם וגם הזיתים לא היו ראויים מחמת הקורות, אבל מעיינות הנובעים שהמים היו בעולם וכן צואן קטן שהיתה הצואה במעיו וכן קידרא חייתא שהיה הבשר בעולם אע״פ שלא היו ראויים מ״מ הם עצמם היו בעולם אבל שמן בתוך זית לאו שמן הוא אלא חלק מהזית, וראבי״ה בסי׳ רנח, כתב דצואת קטן חשיבא דדעתיה עילויה ולא דמיא לביצה שנולדה כי צואה מצויה לפעמים בכל יום שלש וארבע פעמים מה שאין כן ביצה, ע״כ.
מעות הם מוקצה מחמת גופו ואסור אפילו לצורך גופו ומקומו. כ״כ הב״י בהקדמה לסימן זה, ויש להעיר דכן משמע בשבת סה:, דאמרינן שאינה פורפת במטבע, ואע״ג דהוי לצורך גופו, וכן מוכח בשבת קמב:, מדמצרכינן לנער את הכר מהמעות שעליה ולא נוטלם לצורך מקומן, וכן מבואר בדברי הר״ן בשבת סא סוף ד״ה ומטה, דמשמע מדבריו שבמניח אסור אפי׳ לצורך מקומו, וכן מבואר בשבולי הלקט שבולת קכ, וטעמא דמילתא מחמת שאין השימוש בגופו כפטיש ומחרישה, אלא כל מגמתו היא לתתו בשביל תמורה אחרת, לכך חשיב שאין בו שימוש.
הרוצה להניח תפילין בשבת ויו״ט האם מותר. הב״י בריש הסימן בסעיף ד, הביא בזה מחלוקת, ויש להעיר דהב״י בסי׳ לא, הביא דגאון כתב דאסור להניח תפילין בחול המועד, ע״כ, וכ״כ רב ששנא גאון בתשובות הגאונים שערי תשובה סי׳ רסו, וכ״כ שבולי הלקט בסוף הל׳ תפילין, דאסור, ומאידך הב״י בסי׳ תקטז,ג, הביא דההשלמה כתב דאין איסור להניחם, ע״כ, והראב״ד בתמים דעים סי׳ מ, כתב גבי חול המועד דאין בו חיוב תפילין ואם רוצה להניח מותר להניח בלא ברכה, ע״כ.
מוקצה מחמת חסרון כיס כשאין מלאכתו לאיסור. מלשון הטור בסי׳ שי,ב, משמע דהוי מוקצה, מזה שכתב גבי מוקצה מחמת חסרון כיס שהם כלים שחשובין בעיניו ומקפיד עליהם ומייחד להם מקום, ולא הזכיר שצריך שתיהיה מלאכתו לאיסור, וגם לא אמר כגון סכיני מילה וכדומה, דנימא שסמך על הדוגמא שהביא, אלא אם נדחוק ונאמר שזה רמוז בתיבת מוקצה ואינו נראה.
האם מותר לטלטל כלי שמלאכתו לאיסור מחמה לצל על ידי ככר או תינוק. הב״י והדרכ״מ והשו״ע בסעיף ה, הביאו בזה מחלוקת, ויש להעיר דשבולי הלקט בשבולת קכ, הביא דר״ת והר״ר יוסף אסרו, ומאידך הראב״ד ס״ל דמותר.
האם קורנס של נפחים מותר לצורך גופו ומקומו כיון דלא קפיד עליה. הב״י בסעיף א בד״ה ומ״ש רבינו או, הביא בזה כעין מחלוקת, ויש להעיר דראב״ן בסי׳ שסד, כתב דמותר.
כלי שמלאכתו להיתר האם מותר לטלטלו שלא לצורך כלל. הב״י בסעיף ד ד״ה ומ״ש, הביא בזה מחלוקת, ויש להעיר דשבולי הלקט בשבולת קכ, כתב דמותר לטלטל כלי שמלאכתו להיתר בכל ענין, ע״כ, ומשמע אף שלא לצורך כלל.
שבר כלי האם הוי מוקצה. הטוש״ע בסעיף ז, כתבו שחתיכת חרס שנשברה מכלי מותר לטלטלה אף במקום שלא מצוי כלי לכסותו, ע״כ, ומיהו מסתברא דהני מילי כגון שהוא ברשות הרבים ושם לא שכיח כלי לכסותו, ואפילו הכי מותר כיון דאילו היה בחצר היה מצוי כלי לכסותו, כדאיירי בשבת קכד:, שזה המקור לדין זה, אבל כגון בזמנינו שלא רגילים לכסות בזה כלים ואין בכל הסביבה כלי שדרך לכסותו בו יהיה אסור, דבטל שם כלי ממנו.
כלים וחברינהו בארעא האם מותר ליטול את כיסוי הכלי כשאין לו בית אחיזה. הב״י בסעיף י, הביא בזה מחלוקת, ותלי במחלוקת זו האם כלים דחברינהו בקרקע היינו דוקא כלים הטמונים בקרקע או אף כלים שאינם טמונים, ויש להעיר דהמאור בשבת קלט ד״ה וזו, כתב כהרא״ש דבכל גוונא מותר, והריטב״א בשבת קכה. ד״ה אמר רבינא, הביא בזה מחלוקת, והביא דרבו הרא״ה ס״ל כהמאור דמותר בכל גוונא, ומאידך ראבי״ה בסי׳ רסו ד״ה כל, כתב דחברינהו בקרקע אסור, ובסי׳ רסה, פסק כרבי אליעזר בן יעקב דמטלטלים כיסוי תנור אף בלא בית אחיזה, ע״כ, והיינו כדברי הרי״ף, וכן המאירי בשבת קכו: ד״ה כבר, כתב דדוקא כיסוי של כלים הטמונים אסור אבל של כלים המחוברים בקרקע ואינם טמונים כגון תנור מותר, ע״כ, והרמב״ן במלחמות בשבת קלט, נוטה לחלק בין תנור לשאר כלים המחוברים בקרקע, דשאני תנור דהכיסוי מסייע באפיה והכיסוי הוי כחלק מהכלי, ע״כ, אבל רש״י בשבת קכו: ד״ה ודכ״ע, כתב דכלים דחברינהו בקרקע דפליגי בהו היינו כגון תנור וכיריים, וריא״ז בשבת יז,ד,ב, כתב דאף כיסוי של תנור המחובר לקרקע צריך בית אחיזה.
כיסוי כלי שיש עליו תורת כלי, מהו תורת כלי. הב״י בסעיף י, הביא מחלוקת אם היינו שראוי לתשמיש אחר או דהיינו שעשה בו מעשה לתקנו לכך, ויש להעיר דהמאור בשבת קלז ד״ה ואל תטעה, כתב דהיינו שעשה בו מעשה ותיקון כל דהוא, וכעין זה כתב הריטב״א בשבת קכו: ד״ה והוא, שיעשה בו תיקון שיהא ניכר שיהא כיסוי ועומד לכך, וכתב דכן הסכימו רבותיו, ועי׳ במה שאכתוב בסמוך, דנראה דאף הר״ן ס״ל הכי.
הא דבעינן שיהא בכיסוי תורת כלי היינו דוקא כשלא השתמש בו אבל אם כבר כיסה בו מערב שבת אין צריך תורת כלי. כן הביא הב״י בסעיף י, מהר״ן, ויש להעיר דכ״כ המאור בשבת קלו ד״ה ואף על גב, דאם הניחו כיסה בו מערב שבת על דעת כיסוי הראוי לעשותו קבע חשיב שיש עליו תורת כלי, ע״כ, ונראה דכל זה רק לסוברים דתורת כלי היינו שיעשה בו מעשה ויתקנו לכך, דזה חשיב כמו עשה בו מעשה לתקנו לכך, אבל לרש״י דס״ל דבעי ראוי לתשמיש אחר לא מהני.
שיירי מטלניות שאין בהם ג׳ על ג׳ האם הוו מוקצה. הב״י בסעיף יג, הביא דבגמרא איתא דאסור, ויש מחלוקת האם היינו דוקא בטלית של מצוה או אף בשאר טליתות, ויש להעיר דהמאירי בשבת קכה. ד״ה שירי, כתב דבין טלית של מצוה ובין שאינה של מצוה אסור, וכ״כ הריטב״א בשבת קכה. ד״ה והא דאמר, וכתב דכן דעת רבו (הרא״ה) וכן דעת התוספות, ע״כ, וכן נראה מדברי ריא״ז בשבת יז,ב,יד, ומאידך מדברי ראבי״ה בסי׳ רסה ד״ה אמר שמואל, מבואר דהוה גריס בגמרא סתמא דאף בפחות מג׳ על ג׳ מותר.
נפסקה לו מסנדלו הרצועה החיצונית כשהוא בחצר האם מותר לטלטלו. הב״י בסעיף טו ד״ה ומ״ש ובחצר, הביא בזה כעין מחלוקת, ויש להעיר דראבי״ה בסי׳ רמד ד״ה והיכא, כתב דבחצר אסור.
חריות של דקל שקצצם לשריפה ורוצה שלא יהיו מוקצה בשבת, האם צריך לקושרם או דסגי שישב עליהם בערב שבת. הב״י בסעיף כ, הביא בזה מחלוקת, ויש להעיר דר״ח בשבת נ. ד״ה חריות, כתב דאין הלכה כמאן דאמר דצריך לקשור אלא הלכה כמאן דאמר יחשוב או כמאן דאמר ישב עליהם, והמאור בשבת קלז ד״ה ואל תטעה, כתב דלא סגי במחשבה ואין צריך קשירה אלא הלכה כמאן דאמר ישב, וכן הר״ן בשבת קלט ד״ה ומסתברא, כתב דהלכה כמאן דאמר ישב, וכ״כ הריטב״א בשבת קכה: ד״ה רבי אסי, וכ״כ ריא״ז בשבת יז,ב,יז, וראבי״ה בסי׳ רח, הביא דריב״א פסק דסגי בישב עליהם, ורבינו יואל אביו של ראבי״ה ס״ל דסגי שיחשוב שישתמש בהם בשבת, והמאירי בשבת נ. ד״ה חריות, כתב דסגי במחשבה או בישיבה.
כל דבר מוקצה שיש לחוש שיזיק כמו היזק של קוץ ברשות רבים או בכרמלית מותר לטלטלו משם. כ״כ ראבי״ה בסי׳ רב אות ט.
מניח אבן על פי חבית לשם כיסוי וכן כל כה״ג האם מהני שלא תהא מוקצה אף אם לא ייחדה לכך. הב״י בסעיף כא, ובסעיף כב, הביא בזה מחלוקת אמוראים והביא מחלוקת כמי ההלכה, ויש להעיר דשבולי הלקט בשבולת קכ, הביא להלכה מהר״ר ישעיה דהלכה כמ״ד דנעשה כיסוי לחבית ואינו מוקצה.
אם חתך ענף מן הדקל מבעוד יום כדי להבריח בו בשבת את הזבובים, עשאו כלי ואינו מוקצה. כן הביא הב״י והשו״ע בסעיף כג, משבולי הלקט, ויש להעיר דשבולי הלקט שם הביא כן בשם אחד הראשונים וכן בשם הר״ר יצחק ב״ר יהודה.
האם מותר להעביר מעל השולחן בידים דברים שאינם ראויים אפי׳ למאכל בהמה. הב״י בסעיף כז, הביא בזה מחלוקת, ויש להעיר דשבולי הלקט בשבולת קכ, הביא בזה מחלוקת, והביא דהר״ר ישעיה ס״ל דאסור, וכ״כ סמ״ג בחלק האחרון של לא תעשה סה, דאסור.
חטים שאינן מבושלות לא הוו מוקצה כיון דחזו לכוס. כן הביא שבולי הלקט בסוף שבולת קיב, מרבינו ישעיה, אמנם אפשר שבזמנינו שלא נהגו לאוכלם כלל הוו מוקצה.
בצק וקמח הוי מוקצה. כן הביא שבולי הלקט בשבולת קיב, מהרוקח, וכן ראב״ן בסי׳ שמו, כתב דבצק הוי מוקצה, אמנם הטור והב״י בסי׳ רנח, הביאו דמותר בשבת לטוח את פי הקדירה בבצק, ע״כ, וצריך לומר דאיירי שיחדו לכך מערב שבת.
אפר כירה אינו מוקצה וכן מורסן אינו מוקצה כי הוא מאכל בהמה. כ״כ ראבי״ה בסי׳ רט ד״ה אמר.
קמיע שאינו מומחה שאסור לצאת בו מותר לטלטלו. כ״כ סמ״ג בסוף לא תעשה סה.
קלף שאין מקצהו לכתיבה אינו מוקצה בשבת דחזי לצור בו פי צלוחיתו. כ״כ סמ״ג בעשה נ.
פירות שאסור לאוכלם כגון טבל אסור לטלטלם אבל דמאי מותר לטלטלו וכן מותר לישראל לטלטל תרומה כיון דראויה לכהן. כן כתבו הרמב״ם בהל׳ שבת כה,יט-כ, וסמ״ג בסוף לא תעשה סה.
מותר לטלטל מים שנתגלו ויש בהם חשש ששתה מהם נחש, מפני שהם ראויים לחתול. כ״כ ראב״ן בסי׳ שסו.
עצמות וקליפין וכישא דירקא דאינם ראויים למאכל בהמה האם הוו מוקצה. הטוש״ע והב״י בסעיף כז ד״ה עצמות, כתבו דהוו מוקצה, והב״י הביא דמדברי רש״י נראה דעצמות וקליפין לא הוו מוקצה אף כשאין ראויים למאכל בהמה, ויש להעיר דראבי״ה בסי׳ שכד, גבי עצמות וקליפין, הביא להלכה מהרי״ף דהוי מוקצה, אמנם בסי׳ שב, כתב דכישא דירקא אינה מוקצה אף כשאינה ראויה למאכל בהמה, ע״כ, ושמא יש בדבריו גבי כישא דירקא טעות סופר.
האם מי שאין לו עורבים מותר לו לטלטל לוף במקום שאין עורבים. הב״י בסעיף כט בד״ה אין מטלטלין, דן בזה, ויש להעיר דמדברי סמ״ג בלא תעשה עה, מבואר דמותר כיון שבמקומות אחרים יש אנשים עם עורבים, ומחמת כן התיר סמ״ג לישראל לטלטל תרומה אף במקום שאין שם כהן כיון דבקומות אחרים יש כהן.
האם מותר לטלטל צואה של קטן כשהיא בחצר אחרת. הב״י בסעיף לד, הביא בזה מחלוקת, ויש להעיר דסמ״ג בסוף לא תעשה סה, כתב כדברי הרמב״ם דאסור.
מה הטעם שאסור להחזיר גרף של רעי. הטוש״ע בסעיף לה, כתבו דגרף של רעי אסור להחזירו כיון דהוי מוקצה מחמת מיאוס, והקשה הב״ח דהא קי״ל דמוקצה מחמת מיאוס מותר, ותירץ דמיהת צריך שיהיה חזי לכיסויי ביה מנא כדאיתא בפרק כירה, וציין למה שכתב לעיל, ולעיל שם הביא את הר״ן שתירץ כן על דבר אחר, ע״כ, אמנם אין תירוץ הב״ח מספיק דהא הא דצריך שיהא חזי לכיסויי ביה מנא הוא כדי שיהיה לו שימוש בשבת כגון נר דפרק כירה, וכלי להקזת דם דאיירי ביה הר״ן, שמלאכתם הרגילה אסורה בשבת, אבל הכא בגרף של רעי דחזי בשבת ליפנות בו, למה יהא אסור מה לי לכיסויי ביה מנא ומה לי ליפנות בו, וליכא למימר שהטעם דאם חזי לכיסויי ביה מנא שרי הוא מפני שכל דבר שחוץ ממלאכתו הוא אינו מאוס גם למלאכה אחרת לא מיקרי מאוס, דהא הר״ן שהזכיר הב״ח לעיל כתב שלא חזי לכיסויי ביה מנא שמא ישבר, ואם הטעם שלא מיקרי מאוס א״כ השתא נמי הא לא מיקרי מאוס לכיסויי ביה מנא, ואפשר לדחוק אבל זה לא מסתבר, וצ״ע.
האם מותר לעשות גרף של רעי לכתחילה בגוונא שאף אם לא יעשה יהיה שם גרף של רעי אחר. דהיינו כגון לדעת הרמב״ם שהביא הטור בסי׳ שלח,ח, דס״ל דאין ליתן כלי תחת דלף שאינו ראוי דהוי כעושה גרף של רעי לכתחילה, ע״כ, וא״כ יש לדון אם בגוונא דבלאו הכי יטנף על כלים אחרים ויהיה גרף של רעי האם מותר לו ליתן כלי, ועי׳ במה שאכתוב בזה בסי׳ שלח שם.
גדר גרף של רעי. היינו כל דבר שאינו מתאים לו ולאו דוקא מאוס ממש אלא כגון ריחיים בחדר המטות, כמבואר בביצה לו:, וכדפירש רש״י שם, ומיהו בפסחים ו., גבי המוצא חמץ ביו״ט דכופה עליו כלי, פירשו רש״י והר״ן דלטלטולי ולאפוקי לא חזי, ע״כ, ולכאורה מוכח דס״ל דכהאי גוונא שאינו מאוס בעיניו אע״פ שהוא דבר האסור לא הוי כגרף של רעי, או דכיון דיכול לכפות עליו כלי אינו מותר לטלטלו, והוא הדין לכלי מוקצה שמונח בשבת במקום שמשתמשים בו דלא חשיב כגרף של רעי.
עבר ועשה גרף של רעי באיסור מותר לו להוציאו. כן הביא הב״י בסוף סעיף לו-לז, מהרמב״ם, ויש להעיר דכ״כ סמ״ג בסוף לא תעשה סה.
האם מותר ליטול כלי לצורך דבר שאסור לטלטלו בשבת. הטוש״ע והב״י בסעיף לט, הביאו דניטל, ועי׳ במה שכתבו בזה הטוש״ע והב״י בסי׳ שי,ו, ובמה שאכתוב שם.
מה הטעם דתרנגולת שברחה אין מדדין אותה. הב״י בסעיף מ בד״ה תרנגולת, הביא בזה מחלוקת, ויש להעיר דהראב״ד בהשגות בהל׳ שבת כה,כו, כתב דהטעם כרש״י דכיון דמגבהת עצמה חשיב שהוא מטלטלה בידיו, וכעין זה כתב ראב״ן בסי׳ שסט, שנמצא שהוא נושא בידיו את המוקצה.
הא דאמרינן דהאשה אסורה לדדות את בנה בזמן שהוא גורר רגליו האם היינו דאסור אף בחצר. מסתימת הטוש״ע והב״י בסעיף מא, נראה דהיינו אף בחצר, ויש להעיר דמאידך ר״ח בשבת קכח: ד״ה האשה, כתב דבחצר מותר לטלטל אותו לגמרי, וכעין זה כתב ראב״ן בסי׳ שסט, דבחצר אפילו גורר רגליו מותר, ע״כ, ואפשר דכוונתו כר״ח דאפילו לטלטל מותר.
האם יש איסור מוקצה בחפציו של גוי. הב״י בסעיף מא, הביא מחלוקת אם יש מוקצה בדבר שהגוי מקצה מדעתו כגון גרוגרות וצימוקים, ועי׳ במה שכתבו בזה הב״י והרמ״א בסי׳ שי,ב ד״ה כתב עוד, ובמה שאכתוב שם.
כדור ושאר משחקים האם הוו מוקצה. הב״י והרמ״א בסעיף מה, הביאו בזה מחלוקת אם הכדור חשיב ככלי או הוי מוקצה, דהאגור בשם שבולי הלקט אסר, ותוס׳ התיר, ויש להעיר דהב״י בסי׳ תקיח,א, הביא מרבינו ירוחם ור״ת דס״ל דחשיב כלי, ע״כ, ושבולי הלקט שם הוכיח דכדור חשיב כלי, ולאחר מכן הביא את דברי מורו וקרובו הר״ר יהודה שכתב דאע״ג דכדור של זמן חז״ל היה כלי מ״מ אלו הכדורים שלנו לא חשיבי כלי וזה שיחדוהו למשחק לא משוי ליה כלי ואינו ראוי לכסות בו צלוחית כיון שיש עליו מעט עפר מחמת המשחק, ואפי׳ אי נימא דחשיב כלי מ״מ אסור לטלטלו ולשחק בו, ע״כ, ואינו מובן מה החילוק בין כדור של חז״ל לכדור שלנו, ואם כוונתו דהכדור של חז״ל לא היה לשם משחק, א״כ לשם מה היה, ועוד דבמקוואות ט,ב, גבי הא דתנן דהכדור מקבל טומאה, פירש הרמב״ם דהיינו כדור שמשחקים בו, ע״כ, ועוד מה הטעם שיחוד למשחק לא יחשיב כלי ומה לי משחק ומה לי שאר תשמישים, ועל כן כיון דהוא איסורא דרבנן ותוס׳ ור״ת ורבינו ירוחם התירו, והר״ר יהודה יחידאה דאסר, וטעמו אינו מובן, על כן נראה דעיקר דמותר לטלטל ולשחק בכדור וכן בשאר משחקים, וכדברי הרמ״א. הב״י הביא דאמרינן בירושלמי דחרב טור שמעון על ששיחקו בכדור, ע״כ, אמנם אין מזה ראיה לענין מוקצה דאפשר דהוא משום העברת ד׳ אמות ברה״ר, ולגירסת הב״י שלא גרס ששיחקו בשבת, אפשר גם שהוא משום ביטול תורה.
האם אמרינן ביו״ט מתוך שהותר וכו׳ באיסור מוקצה. המג״א בסעיף מה ס״ק עב, הביא דהש״ך ס״ל דאומרים, וחלק עליו המג״א, ועי׳ במה שאכתוב בזה בהל׳ יו״ט בסי׳ תקיח.
האם מותר לטלטל בגד שעטנז. הב״י בסעיף מז, כתב בשם המרדכי דרבינו שמחה התיר לטלטל בגד שעטנז דשם כלי עליו כמו סנדל המסומר שמותר, ע״כ, ותימה מה ראיה היא זו שאני סנדל המסומר שמותר להשתמש בו בחול כדרכו מה שאין כן בגד שעטנז, ומחמת כן נראה דאין כוונת רבינו שמחה להביא ראיה להתיר מסנדל המסומר, אלא כוונתו לומר דאין ראיה מפ״ק דביצה שהוזכרה בב״י שם, מזה שאסור לשלוח בגד שעטנז, דהא גם סנדל המסומר אסור לשלחו אע״ג דמותר לטלטלו, ולפנינו במרדכי ליתא לכל זה, ולשון הב״י בזה קצת קשה.
ספק מוקצה האם הוי לקולא או לחומרא. הב״י בסי׳ תצז,ג, וכן הטור והב״י בסי׳ תצח,ג, הביאו בזה מחלוקת, ויש להעיר דהר״ן בביצה י ד״ה איתמר, כתב דלקולא, וכן בביצה מא ד״ה והדר איחזו, כתב גבי מוקצה לחצי שבת דהוי פלוגתא בדרבנן ולהקל, אמנם בר״ן שם ד״ה ואע״ג, מוכח דאסור דהוי דבר שיש לו מתירין, וכן בר״ן ביצה לז ד״ה וכתבו, משמע להדיא דספק אסור ולא שרי אלא בספק ספיקא, ונראה דס״ל לר״ן דבספיקא דדינא לא מחמרינן מטעם דהוי דבר שיש לו מתירין, ובסי׳ שי,ג, אכתוב דהעיטור ס״ל דאזלינן לחומרא בספק גבי מוקצה לחצי שבת ולא ס״ל כהר״ן דהוא לקולא, והטור והב״י בסי׳ תצח,ג, הביאו גבי ספק מוקצה דהעיטור אזיל לחומרא, ע״כ, והיינו מחמת דהעיטור אזיל לשיטתו, ורבינו יואל כתב בדבריו המובאים בראבי״ה סי׳ שפ ד״ה והא דלא, דבספק מוקצה אזלינן לחומרא כיון דיש לו מתירין, והב״י בסי׳ תקטו,ו בד״ה כתוב, הביא דהרשב״א כתב דספק מוקצה להקל ואם הביא הגוי לעיר שרובה גויים מסתמא לצורך הגויים הביא ומותר, ע״כ, ומסיום דבריו נראה דדוקא כשיש רוב גויים מותר, וא״כ אין מדבריו אלו ראיה לשאר ספיקות, וראב״ן בסוף סי׳ שפה, הביא מתשובת הגאונים דבתרי לישני בגמרא אם הוא באיסור תורה הוא לחומרא ואם בדרבנן לקולא וגבי מוקצה אזלינן לקולא כיון דהוי דרבנן, ע״כ, וכן הב״י בסי׳ שכה,ד בסוף ד״ה ואדוני, היקל במחלוקת באיסור מוקצה כיון דהוי דרבנן.
דין מוקצה בבעלי חיים. בעלי חיים שאפשר לשוחטם ולאוכלם אסורים מדין מוקצה מחמת איסור, דבחולין טו:, מוכח דתרנגולת אסורה מחמת איסור שחיטה, וכ״כ הר״ן בריש ביצה, ובעלי חיים שאי אפשר לאוכלם הם מוקצה מחמת גופו, והמ״מ בהל׳ שבת כה,כה בד״ה וכופין, כתב דכל בהמה חיה ועוף אסורים בטלטול בשבת כיון דאינם ראויים, ע״כ, ונראה דכוונתו דאינם ראויים מחמת איסור שחיטה. לכאורה נראה דמותר למשוך בחבל בעלי חיים המהלכים על הקרקע, כדמוכח בשבת נד., גבי לא יקשור גמלים וימשוך, דמשמע דבגמל אחד מותר, וטעמא משום דחשיב שהם מטלטלים את עצמם, ולפי מה שאכתוב לקמן גבי טלטול מן הצד בדבר שדרכו בכך, דבכהאי גוונא שדרכו בכך חשיב טלטול גמור, א״כ האי דשרי על ידי חבל הוא הדין אפילו בידיו ממש, וטעמא כיון דחשיב דהם טלטלו עצמם, וא״כ לא נאסר אלא להרימם בידו ולטלטלם, ולפי זה יהיה מותר לסייע ולהוליך בידיים בעלי חיים המהלכים על הקרקע מכח עצמם, כגון כלב וכדומה, ואין בזה איסור מוקצה, ובלבד שלא ירימם מעל גבי קרקע, אמנם הב״י בסעיף מ ד״ה ומ״ש ובלבד, הביא מהר״ן דאף לאחוז בעל חיים בצוארו ובצדדים לסייעו לילך אסור והתירו רק כשיש צער בעלי חיים, ע״כ, וקשה לפי זה למה מותר למשוך גמלים בחבל, וצריך לומר לפי הר״ן, דהתם חשיב טלטול מן הצד, או דהוא מפרש דהחבל רק כדי שהגמל ילך אחריו אבל הוא לא מושכו בכח בחבל, וראבי״ה בסי׳ רלו ד״ה והילכתא, כתב דפרעוש שנכנס תחת בגדיו מותר לו ליטלו בידיו ואין בזה איסור מוקצה דכיון דרגיל הפרעוש בכך דעתו ליטלו, ע״כ, כלומר ולא הקצה דעתו ממנו, ולפי זה אפשר דבעלי חיים שצריך לטלטלם בשבת ולא הסיח דעתו מהם יהיה מותר לטלטלם ממש, והמאירי בשבת קנד: ד״ה כל שאנו, כתב דדוקא להשען בכח על בהמה אסור אבל מותר ליגע בבהמה.
הטעם שנאסר כלי שמלאכתו לאיסור. הרמב״ם בסוף פכ״ד מהל׳ שבת, כתב שהטעם מפני שאפשר שיבוא לידי מלאכה, והראב״ד בהשגותיו בריש ביצה אות ב, כתב דהטעם משום דמיחזי שרוצה לעשות בו מלאכתו שהיא אסורה, והרז״ה שם בריש ביצה, כתב דהוא משום מוקצה שמקצה מדעתו מחמת האיסור, והיראים בסי׳ רעד אות ריב, כתב דכל המוקצים נאסרו מחמת גזירה שמא יוציאנו, ע״כ, נמצא שיש כאן ד׳ שיטות.
ראוי למצוה אינו הופך חפץ לכלי ועדיין הוא מוקצה. כ״כ הר״ן בסוכה נז ד״ה ושאר.
הגדרת איסור נולד. מדברי הר״ן בעבודה זרה פא ד״ה אבל בה״ג, מוכח דלא שייך איסור נולד אלא בדבר שלא היה ראוי והפכוהו לדבר הראוי, אבל דבר שהיה ראוי והפכוהו לראוי יותר לא נאסר.
(א) וכ״א בתא״ו ני״ב ח״ג דלא כמרדכי ס״פ כירה דמתיר:
(ב) וכתב במהרי״ל דאפי׳ אם אותו סכין תחוב בנדן אצל שאר סכינים אסור לטלטלו עכ״ל
(ג) וכ״כ המרדכי והג״א ריש ביצה:
(ד) ואפשר לומר דהא דנקט נשברה בחול לאו דוקא אלא נקט משום דבעינן זרקה לאשפה מבע״י אבל אם לא זרקה עד שחשכה מאחר שבקידש היום הוי מוכן לא פקעה מיניה תו שם כלי כדאמרינן בגמ׳ לכן נקט נשברה בחול משום סיפא:
(ה) וכ״ה בהגמ״ר דף קע״ט
(ו) עיין סוף סימן שי״ג:
(א) שמקפיד עליהם שלא יטלטלם כדי שלא יפגמו וכן כל כיוצא בזה כתב ב״י בשם התוס׳ דכלי המוקצה מחמת חסרון כיס יש ליזהר שלא לטלטלו (אפילו לצורך גופו כו׳ וכן נראה מדברי רבינו שכתב בסמוך או אפי׳ אם צריך לו והוא דבר שמקפיד עליו שלא לעשותו וכו׳ אסור כו׳ ע״ש לכאורה יש לתמוה מאי ונראה דקאמר דהא מ״ש רבינו או אפי׳ אם צריך לו והוא דבר שמקפיד עליו כו׳ גמרא ערוכה הוא. ואפשר ליישב משום דס״ל דאין ראיה מקורנס בשמים מכרחת לפי שאפשר לדחות ולומר דהא דאסרינן בשל בשמים לאו משום חסרון כיס דאע״פ שמלכלך ונמאס הבשמים מ״מ אין בכך חסרון כיס. כי מוקצה אינו אסור אלא לטלטלו אבל בנגיעה בעלמא שאינו מנדנדו שרי ולכן מותר ליגע בארון שבבית הכנסת שנרות דולקות עליו או בתנור שדולק בו אש וכן מותר ליקח דבר היתר המונח על דבר מוקצה כגון מעות או נר וכל שאר מוקצה וכן מותר לטלטל דבר מוקצה על ידו נפוח דלא הוי טילטול אלא כלאחר יד ולא מיקרי טילטול עכ״ל רמ״א והוא מדברי המרדכי ות״ה ותשובת מהרי״ל וב״י הביאה בס״ס זה:
(א) חוץ מכלים שאדם חס עליהם טעם איסור טילטול מוקצה כתב רבינו לעיל ריש סי׳ ש״א שלא יבא לפנות כל חפציו מפינה לפינה לפי שהוא יום בטל ממלאכה עוד כתב הרמב״ם טעם כדי שיהא שביתה ניכרת אף לטיילין ולבעלי קרנות שכל ימיהן הם שובתים ממלאכה לכך אסרו להלך ולדבר ולטלטל כבשאר הימים. והראב״ד כתב טעם האיסור טלטול מוקצה משום גדר הוצאה וכן הוא בפרק כל הכלים עיין בב״י בהקדמת זה הסי׳ שמחלק דיני מוקצה לכללים וכל כלל וכלל לפרטים:
(א) כל הכלים ניטלים בשבת וכו׳ מפרש בגמרא כל הכלים ניטלים בשבת ואפי׳ בשתי ידים ואפי׳ בשני בני אדם ואח״כ אמר רבינו עוד דאפי׳ הוא גדול וכבד הרבה וכו׳: וכתב בית יוסף להצעתו וטעם איסור טלטול מוקצה כתב הרמב״ם שהוא כדי שלא יהא טלטול של שבת כטלטול של חול והראב״ד כתב דטלטול מוקצה אסור משום הוצאה עכ״ל בקוצר ועיין לעיל בריש סימן ש״א ס״ב דנראה דאף הרמב״ם מודה דאיסור מוקצה משום הוצאה אלא כדי ליתן טעם לסמיכות דין איסור מוקצה לדין איסור הילוך כתב דכי היכא דהזהיר הנביא שלא יהא הלוכך של שבת כהלוכך של חול הכי נמי לא יהא טלטול של שבת כטלטול של חול: כתב עוד ב״י דתפילין אין בהן מוקצה והאריך בזה ואיני יודע למה הוצרכו הגדולים לישא וליתן מזה הלא מדתנן בפ׳ במה אשה דלא יצא האיש בתפילין לר״ה ואם יצא אינו חייב חטאת ומפרש בגמרא דבין למ״ד שבת זמן תפילין ובין למ״ד שבת לאו זמן תפילין לא יצא דילמא שקיל להו מרישא כשבא לפנות ואתי לאייתינהו ארבע אמות בר״ה ואם יצא אינו חייב חטאת מאי טעמא דרך מלבוש עבידא אלמא דוקא בר״ה לא יצא אבל בחצר יכול ללובשן דאע״ג דיצאו שבתות שהן עצמן אות וא״צ להניחן אפ״ה אם רצה להניחן לא קעביד איסורא מדאורייתא אלא שאין לברך עליהן ואף ע״ג דמדרבנן אסור להניחם בפרהסיא כדתניא ספ״ק די״ט היה בא בדרך ושקעה עליו חמה וכו׳ היה יושב בב״ה וקדש עליו היום וכדכתב רבינו לעיל בסי׳ ל׳ ובסי׳ רס״ו מכל מקום בביתו אין איסור להניחן בצינעא ואצ״ל דליכא משום מוקצה נ״ל פשוט:
(ב) חוץ מכלים שאדם חס עליהם וכו׳ והיינו מוקצה מחמת חסרון כיס דאפי׳ ר״ש מודה ליה דאסור כדאיתא בפ׳ מי שהחשיך ומשמע מדברי רבינו מדכתב אח״כ כלי שמלאכתו לאיסור יכול לטלטלו בין לצורך גופו וכו׳ מכלל דבריש׳ במוקצה מחמת חסרון כיס אפילו לצורך גופו ומקומו אסור דהו״ל כאילו הקצם בפירוש שמקפיד עליו וכו׳ וכ״כ עוד או אפילו אם צריך לו והוא דבר שמקפיד עליו וכו׳ אסור וכ״כ ב״י והאריך בזה:
(א) שבת ק״כ שם במשנה וגמרא
(ב) לפירוש תוספות שם
(ג) הרא״ש שם
(ד) הרא״ש בתשובה וכן נראה מדברי הטור ורמב״ם בפרק כ״ה
(א) אסור לטלטלו. פי׳ אותו הסכין של סופרים אסור לטלטלו דה״א הואיל ותחוב עם שאר סכינים לא קפיד עליה קמ״ל דאסור אבל הנדן עם הסכינים שרי לטלטל דהא נעשה בסיס לאיסור ולהיתר עססי׳ ש״י:
(ב) שמקפידין עליו. אבל במקום שאין מקפידין עליו שרי כמ״ש ס״ג:
(ג) ומקפיד עליהם. אבל אם אינו מקפיד עליו שרי עסי׳ ש״י ס״ב [ב״י] ועסי׳ רנ״ט דבכל דבר שדמיו יקרים אסו׳ ובדבר שאין דמיו יקרים אם נתנן לאוצר אסור עסכ״ה:
(א) [לבוש] ועוד כשיבקר וכו׳. בריש סימן ש״א כתב טעם ראשון לבד ועיין ב״ח שם:
(ב) כגון וכו׳. וכן כלי מנוקב שמעשנין בו הכלים ומזלפין בו המים וכן סכינא דאישכבתא וחצינא דנגרא (ר״י):
(ג) של מילה וכו׳ אפילו הם תחובין וכו׳. פירש מגן אברהם הם עצמן אסורין בטילטול דהוה אמינא הואיל ותחוב עם שאר סכינים לא קפיד עליה קא משמע לן דאסור אבל הנדן עם הסכינים שרי לטילטול דהא נעשה בסיס לאיסור ולהיתר, עד כאן, אבל לשון מהרי״ל אין מתירין מוקצה מתוך הואיל לא משמע קצת הכי ועיין סוף סימן ש״י וסעיף ה׳ שם ועיין ס״ק [ט׳]:
(ד) קורנס של בשמים וכו׳. זה לשון הפרישה ונראה דהוא הדין דאסור לשתות במדוכה מהאי טעמא ועיין בדרישה, וזה לשון הדרישה צריך עיון אם יש היתר טפי בקורנס של נפחים שלנו שהוא של מיני מתכות ובקל מדיחין אותו אף אם יתלכלך כי שמעתי בשם מורי ורבי שהתיר לפצוע בו אגוזים עד כאן לשונו, ונראה [דצריך לומר] בשמים במקום נפחים וכהאי גוונא צריכין לתרץ תמיהת בית יוסף מרמב״ם עיין שם וכן כתב שלטי גיבורים, ובעיקר הדין נראה לי ודאי אם רואין שאינו מקפיד מותר כדסיים הלבוש מיהו בכלי וכו׳ וכן בסכין שחיטה ואינך הנזכרים לעיל אם אינו מקפיד מותר. כתב שלטי גיבורים פרק ח׳ נייר חלק הוי מוקצה וצריך לומר דהוי מוקצה מחמת חסרון כיס דכיון דעומד לכתיבה קפיד עלייהו (מגן אברהם), ולכאורה הנייר מוקצה מחמת גופו כמו אבן דדוקא בכלי שייך מוקצה מחמת חסרון כיס, ונראה לי כיון דראוי לצור על פי צלוחיתיה הוי ככלי, שוב ראיתי ברקנט״י סימן צ״ה זה לשונו, גט מותר לטלטלו שראוי ללמוד ממנו הלכות גט והוא הדין לכל הקליפיות הראוית לצור על פי צלוחיתו לבד המוקצה לכתיבה, עד כאן. תימא לי בתשובת הרא״ש כלל כ״ב ובאגודה פרק כל הכלים שכתבו קורנס הזהבים ובשמים אסור וכו׳ והוא נגד הש״ס שם ופסקו הרא״ש גופיה דזהבים מותר וכן רבינו ירוחם נתיב י״ב הביא תשובת הרא״ש הנזכר לעיל וצריך עיון:
(א) לטלטל – פי׳ אותו הסכין של סופרים אסור לטלטלו דה״א הואיל ותחוב עם שאר סכינים לא קפיד עליה קמ״ל דאסור אבל הנדן עם הסכינים שרי לטלטל דהא נעשה בסיס לאיסור ולהיתר עי׳ סוף סי׳ ש״י:
(ב) ומקפיד – אבל אם אינו מקפיד עליו שרי עי׳ סי׳ ש״י ס״ב:
(א) ס״א כל – מתניתין קכ״ב ב׳:
(ב) חוץ – קנ״ו א׳:
(ג) כגון – גמ׳ קכ״ג ב׳ וכפי׳ תוס׳ שם ד״ה וסכינא. וי״מ כו׳:
(ד) או – הרא״ש נלמד מהנ״ל:
(ה) ואפי׳ – תוס׳ שם בד״ה הנ״ל וכ״ה בגמ׳ שם א׳ קסבר דבר שמלאכתו כו׳ איתביה כו׳ כיון דשמעה כו׳ וכ׳ בתה״א וכ״ש לצורך מקומו דחמיר יותר. וכ״ה שם אמר אביי התירו כו׳ וקכ״ד א׳ אמר רבה לצורך כו׳:
(ו) ואפילו תחובים – עמ״א:
(ז) וה״ה לקורנס – שם קכ״ג א׳ כר״ח ב״א הרי״ף ורא״ש וכדרכם בכ״מ דקאמר מ״ד כו׳:
(ח) וה״ה כלים – מ״ט ב׳ נסרים כו׳ שאני כו׳ אבל שלחין דלא קפיד מותר כמ״ש אבא שלחא הוי וערש״י שם וז״ש כלים כו׳ ומקפיד:
(א) ש״ע ס״א נטלים בשבת. דע דמכאן עד ססי׳ שי״ב נתבארו ד׳ חלקים של מוקצה. חלק א׳ מוקצה מחמת ח״כ דהיינו כלי שאדם מקפיד עליו שלא יפגום ולא יתקלקל. חלק ב׳ דבר שאינו לא כלי ולא מאכל אדם ולא מאכל בהמה כגון אבנים וקנים ומעות ועצים יקורות ועפר וחול ומת ובע״ח וגרוגרות וצמוקים שמונחים במקום שמתיבשים וכל כיוצא בהן דלא חזי מקרי מוקצה מחמת גופו. חלק ג׳ כלי שמלאכתו לאיסור בסעיף ג׳. חלק ד׳ כלי שמלאכתו להיתר ומונח עליו דבר מוקצה ואפילו הוסרו בשבת כיון שהיה עליו ביה״ש מגו דאיתקצאי לביה״ש אתקצאי לכולא יומא (ויש עוד ב׳ חלקים מוקצה א׳ דבר שהיה ביה״ש מחובר או מחוס׳ צידה וזה יתבאר בהלכות יו״ט שנית מוקצה מחמת מצוה כגון עצי סוכה ונויה וזה יתבאר בהל׳ סוכה) וביאר דינים אלו מכאן עד ססי׳ שי״ב כ״כ הב״י לכן המעיין בסימנים אלו יבין כל דין ואיזה חלק מוקצה הוא ויש בכל אחד מחלק המוקצה אלו צדדי ההיתר כגון חלק ג׳ יש לו היתר לצורך גופו או מקומו וכן שאר חלקים יש בהם כמה צדדי היתר לטלטלם משא״כ מוקצה מחמת חסרון כיס. וזהו דכתב המחבר כל הכלים ניטלים ר״ל אפילו כלים שמלאכתן לאיסור ניטל עכ״פ לצורך גופו ומקומו חוץ ממוקצה מחמת ח״כ והטעם דכיון דמקפיד עליהם קובע להם מקום שלא יזיזם ממקומם לשום צורך:
(ב) מ״א סק״ב כמ״ש ס״ג. ר״ל דהכל תלי בדעת האדם וכמו קורנס זהבים בסעיף ג׳ דמסתמא אין מקפיד לא מיקרי מוקצה מחמת ח״כ ה״נ בקורנס בשמים ודומיהם אם אינו מקפיד שרי:
(א) סעיף א׳ תשמיש א׳ אסור לטלטלו. אם בשבת רצונו שלא להחזיק עוד הסכין למילה אלא להחזיקו כשאר סכינים לכל דבר י״ל דבזה נסתלק הקצאתו ומותר למה דקיי״ל בשבת כר״ש דלא אמרינן מגו דאתקצאי. אלא דא״כ יהיה מותר לצורך מקומו אף בעוד שמחזיקו למילה כיון דיש לו מקום היתר לבטל הקצאתו. ע׳ מ״ש לעיל סי׳ ר״ט במג״א סקי״ב בגליון ובסמוך במג״א סקי״ט בגליון. ואולם מדברי תוס׳ ריש ביצה ד״ה אין מבקעין וכו׳ דהוי׳ מוקצה מחמת חסרון כיס. והרי עתה שרוצה לבקעו לעצים מבטלו מהקצאתו לבנין ואפ״ה אף לר״מ אסור וצלע״ג:
(ב) ואולם אף אם מע״ש אמר שאינו רוצה להחזיקו לסכין של מילה אלא כשאר סכין י״ל דלא מהכי דהרי בסי׳ ש״י ס״ז בהג״ה גבי כיס של מעות אא״כ עשה בו מעשה שפתחו מלמטה וסלקו מתורת יחוד. והתם בכיס הוי מוקצה מ׳ חסרון ומשמע דלא מהני בטול יחודו מע״ש בדבור רק במעשה. ומה דכ׳ המג״א סי׳ ש״ח סק״מ דבחריות כיון דקיימא לעצים כמו לישיבה כמו לעצים אלא בטל מחשבתו בגדרן לעצים מש״ה מחשבת ישיבה מוציאה מידי מחשבת שריפה. צ״ל דבכיס כיון דיחדה למעות והניח בו מעות הוי מעשה ולא מהני מחשבה לבטלה ושאני בחריות דהגרידה לא מקרי מעשה דגם לישיבה צריך הגרידה ואין המעשה מוכח עלי׳ דלשריפה הוא. וא״כ בסכין של מילה ומל בו וכן סכין של שחיטה ושחט בו י״ל דבאמירה לא נתבטל יחודו אא״כ ע״י מעשה. וכ״ז צל״ע לדינא:
בט״ז סק״ב וא״ל דהוי שלא כדרך הוצאה ר״ל שאין זה רק כטלטול מן הצד שלא כדרכו וע״ז כ׳ דהא בסעיף א׳ אוסר ובנדן כו׳ ואף דהתם מלאכתו לאיסור מ״מ הא אף לצורך גופו ומקומו דמתירין אסו׳ משום מוקצה דח״כ אף שמטלטלן שלא כדרכו אלא בנדן עם שאר סכינים וא״כ גם בזה אף שמלאכתו להיתר ואין מוקצה מחמת ח״כ מ״מ הא הוא שלא לצורך כלל ולא תהני ביה מה שהוא שלא כדרך טלטולו ומזה מבואר דמפרש בסעיף א׳ דאסו׳ לטלטלו הנדן דלא כמ״ש המג״א ס״ק א׳ וצ״ל דס״ל דכיון דיש בו ח״כ וקפיד עליה נעשה הנדן בסיס לו טפי מלשאר סכינים ואסור לטלטל הנדן גופיה וצ״ע:
במג״א ס״ק י״א וגם התוס׳ בשבת דף ס׳ משמע דס״ל כו׳ בתוס׳ שם לא נזכר מתפילין כלל רק כוונתו שהתוס׳ סוף פ״ק דביצה כתבו דזה הכלל כל שניאותין ממנו ובחול מרבה תפילין אבל סנדל המסומר לא דתפילין אף אם יניחם ליכא איסור משא״כ סנדל המסומר ולפי דברי תוספות אלו אין משלחין כלים שמלאכתן לאיסור ביו״ט אך התוספות בשבת דף פ׳ כתבו דאף שמלאכתו לאיסור משלחין וסנדל המסומר שאני שבאה תקלה על ידו אין בזה משום שמחת יו״ט משא״כ כלי אחר שמלאכתו לאיסור כיון שמשלחו משום שמחת יו״ט כלצורך גופו דמי וכיון שלא חילקו בפשיטות כמ״ש בביצה מוכח דס״ל דאסור להניח תפילין וכן ממ״ש התוספות שם מדשרינן לשלוח כלים שמלאכתן לאיסור כו׳ ובאמת לא מצינו בביצה שהתירו כלים שמלאכתן לאיסור וע״כ דכוונתם מהא דשרינן התם לשדורי תפילין א״כ מבואר דהתוספות ס״ל דתפילין הו״ל מלאכתן לאיסור ואפש׳ שצריך להגיה וגם בסימן תקי״ו משמע דס״ל דאסור כו׳ מותר לשלחו וכמ״ש התוספות בשבת דף ס׳ ור״ל דבסי׳ תקי״ו כתב שראוים להניחם בחול משמע דבשבת ויו״ט אין ראוי להניחם כלל ומ״ש דאל״כ לדידיה כו׳ הוא תמוה ונלענ״ד שכצ״ל ועוד דא״כ לדידן למה אין מניחין כו׳ ר״ל דודאי מבואר בש״ס דשבת דאסור להניח תפילין רק שי״ל הטעם שמא יצא בהם לר״ה ע״ש בשבת דף ס״א ולעיל סי׳ כ״ט בשם הב״י ולזה כתב דמ״מ לדידן דלית לן ר״ה לא היה לנו לאסור להניח תפילין וע״כ הטעם משום איסו׳ הנחת תפילין בשבת:
שם ויש ליישב דה״ק כו׳ וחיישי׳ שמא יצא לר״ה כצ״ל ואפשר לפרש שבא ליישב גם מ״ש לעיל ראיה מהתוספות דשבת כפי מ״ש לעיל שראייתו ממ״ש התוספות דשרי במלאכתו לאיסור והיינו תפילין ע״ז כתב שיש ליישב דברי התוספות דמנחות וגם דשבת דהטעם דאסו׳ משום דחיישינן שיצא בר״ה ומ״מ נקרא שפיר מלאכתו לאיסו׳ אע״ג דמצד הנחת תפילין בשבת אין איסור אם ירצה להניחם מ״מ כיון שאסור שמא יצא לר״ה מלאכתו לאיסור מיקרי אלא שצ״ע כיון שהתוספות בשבת לא מיירי רק לענין יו״ט אין איסור הוצאה בי״ט רק שלא לצורך כלל ובתפילין אם רוצה להניחם צורך קצת מיקרי עיין בב״י סי׳ תקי״ו בשם בעל ההשלמה שכת׳ שרוצה ללמוד בהם תורה א״נ שרוצה להניחם לנטורי נפשיה ולא בתורת חיוב עכ״ל ובשבת דף ס״א אמרינן דאם יצא אינו חייב חטאת אף למ״ד לאו זמן תפילין משום דדרך מלבוש עבידא וא״כ ביו״ט אפשר דשרי לכתחלה אי מהך טעמא דשמא יצא בהם לר״ה הוה אתינא עלה ולכן צריך לפרש דברי המג״א מ״מ הוי ככלי כו׳ כפשוטו דדינא קאמר דאף להך טעמא שמא יצא לר״ה אסו׳ להניחם בר״ה והוי ככלי שמלאכתו כו׳ שוב ראיתי שי״ל כוונתו שהב״ח מדייק דבבית שרי ולכן ס״ל דתפילין מלאכתן להיתר וע״ז כתב שהתוספות במנחות כתבו דאף בבית אסור ויש ליישב דטעמייהו משום שמא יצא לר״ה וא״ש דיוק הב״ח דהתם לענין חיוב חטאת מיירי וקאמר דאף אם יצא בהם לר״ה אינו חייב חטאת דדרך מלבוש עבידא אבל מ״מ גם בבית איכא איסורא כיון דלאו זמן תפילין לא בעי משמוש ושמא יצא ומ״מ הוי ככלי שמלאכתו לאיסו׳ ודלא כהב״ח ומ״ש שכן משמע מהתוספות דף מ״ו ר״ל דשם ד״ה אמר עולא מבואר דכלים שאסור להתקשט בהם שלא יצא בהם לר״ה הוי כלי שמלאכתו לאיסור ואסור לטלטלו כ״א לצורך גופו או מקומו ע״ש:
מ״א ס״ק מ״ט נ״ל מותר להוציאו ולהחזירו כו׳ ר״ל אם הם בחצר ובכלי ואין לו מים לתת לתוכו אפ״ה שרי להוציאו ולהחזירו ויותר נראה לציין על סעיף שאח״ז אסור להחזירם ע״ז קאמ׳ דבה״ג שרי ומה דנקט להוציאו היינו דאפילו אם הוא בחצר וס״ק סמך יצויין על תיבת להחזירה:
(מ״א ס״ק ס״ו) אסור אף שעתה אינם עליו כצ״ל:
ס״ק ע״ד דיש כלאים כו׳ כצ״ל ועיין לקמן סי׳ תקי״ו:
(א) [הקדמה]
הנה קודם שנבאר סימן זה אקדים פתיחה קטנה. הנה איסור טלטול מוקצה שגדרו חז״ל כתב הרמב״ם בס״פ כ״ד וז״ל אסרו חכמים לטלטל מקצת דברים בשבת כדרך שהוא עושה בחול ומפני מה נגעו באיסור זה אמרו ומה אם הזהירו נביאים וצוו שלא יהא הילוכך בשבת כהילוכך בחול ולא שיחת השבת כשיחת החול שנאמר ודבר דבר ק״ו שלא יהא טלטול בשבת כטלטול בחול כדי שלא יהא כיום חול בעיניו ויבא להגביה ולתקן כלים מפנה לפנה או מבית לבית או להצניע אבנים וכיוצא בהם שהרי הוא בטל ויושב בביתו ויבקש דבר שיתעסק בו ונמצא שלא שבת ובטלה טעם שנאמר בתורה למען ינוח ועוד כשיבקר ויטלטל כלים שמלאכתן לאיסור אפשר שיתעסק בהם מעט ויבא לידי מלאכה ועוד מפני שמקצת העם אינם בעלי אומניות אלא בטלים כל ימיהם כגון הטיילין ויושבי קרנות שכל ימיהם הם שובתים ממלאכה ואם יהיה מותר להלך ולדבר ולטלטל כשאר הימים נמצא שלא שבת שביתה הניכרת לפיכך שביתה בדברים אלו היא שביתה השוה בכל אדם ומפני דברים אלו נגעו באיסור הטלטול ואסרו שלא יטלטל אדם בשבת אלא כלים הצריך להם כמו שיתבאר עכ״ל. והראב״ד נתן טעם שהוא גדר להוצאה שאם נתיר לטלטל כל דבר יבוא עי״ז גם להוציא מרה״י לר״ה. ודע דמכאן עד ס״ס שי״ב נתבאר ד׳ חלקים של מוקצה. חלק אחד מוקצה מחמת חסרון כיס דהיינו כלי שאדם מקפיד עליו שלא יפגום ולא יתקלקל. חלק ב׳ דבר שאינו כלי ולא מאכל אדם ולא מאכל בהמה כגון אבנים וקנים ומעות ועצים וקורות ועפר וחול ומת ובע״ח וגרוגרות וצמוקים שמונחים במקום שמתיבשים וכל כיוצא בזה דלא חזי ומקרי מוקצה מחמת גופו. חלק ג׳ כלי שמלאכתו לאיסור בסעיף ג׳. חלק ד׳ כלי שמלאכתו להיתר ומונח עליו דבר מוקצה ואפילו הוסרו בשבת כיון שהיה עליו בין השמשות מגו דאתקצאי לביה״ש אתקצאי לכולי יומא [ויש עוד ב׳ חלקים מוקצה אחד דבר שהיה בין השמשות מחובר או מחוסר צידה וזה יתבאר בהלכות יו״ט. שנית מוקצה מחמת מצוה כגון עצי סוכה ונויה ויתבאר אי״ה בהלכות סוכה] וביאור דינים אלו מכאן עד סוף סימן שי״ב כ״כ הב״י ולכן המעיין בסימנים אלו יבין כל דין איזה חלק מוקצה הוא:
כל הכלים וכו׳ – ר״ל אפילו כלי שמלאכתו לאיסור ניטל עכ״פ לצורך גופו או מקומו וכדלקמן בס״ג:
(ב) חסרון כיס – ר״ל שמחמת חשש הפסד הוא מקפיד עליהם שלא לטלטלם ומקצה אותם מדעתו:
(ג) הקולמוסים – וה״ה שארי דברים שמקפיד עליהם שלא להשתמש בהם תשמיש אחר כדי שלא יתקלקלו כגון מגרה גדולה שמנסרין בה את הקורות או סכין של רצענים או נייר חלק שעומד לכתיבה כמו שכתבו הפוסקים וכל כה״ג:
(ד) לצורך גופו – דהיינו שצריך לגוף הדבר למלאכה אחרת של היתר:
(ה) לטלטלו – פי׳ אותו הסכין של סופרים אסור לטלטלו דהו״א הואיל והוא תחוב עם שאר סכינים לא קפיד עליה קמ״ל דאסור אבל הנדן עם הסכינים שרי לטלטל אף שהוא ג״כ בתוכו דהא נעשית בסיס לאיסור ולהיתר ומותר לנער ג״כ את הסכין הזה מתוכו ואם הסכין הזה חשוב יותר מסכינים דהתירא אסור אז לטלטל הנדן כלל עיין סוף סי׳ ש״י:
(ו) שמקפידים עליו – ואם הוא אינו מקפיד לא הוי לדידיה מוקצה מחמת חסרון כיס [מ״א]:
(ז) ומקפיד עליהם – שלא להשתמש בהם כדי שלא יתקלקלו אבל אם אינו מקפיד עליהם אף שהם מיוחדים לסחורה ונתנם באוצר ג״כ שרי לטלטל:
חוץ ממוקצה מחמת ח״כ וכו׳ – בגמרא חשיב עוד כמה דברים שהוא ג״כ בכלל זה כגון סיכי זיירי ומזורי [הם כלי אורגין] ומסר הגדול [הוא מגירה גדולה שקוצצין בה קורות] ויתד של מחרשה והעתיקם הרי״ף ורא״ש ובכולהו הטעם דכיון דקפיד עלייהו מייחד להו מקום:
(א) [סעיף א׳] כל הכלים נטלים בשבת וכו׳ בסי׳ זה והבאים אחריו עד סוף סי שי״ב נתבארו דיני המוקצה. וטעם איסור טלטול מוקצה כתב הרמב״ם בס״פ כ״ד שהוא כדי שלא יהא טלטול שבת כטלטול של חול והראב״ד כתב שם הטעם דטלטול מוקצה אסור משום הוצאה עכ״ל בקוצר ועיין ב״י שהביא דבריהם באורך. וכתב הב״ח נראה דאפי׳ הרמב״ם מודה דאיסור מוקצה משום הוצאה אלא כדי ליתן טעם לסמיכות דין איסור מוקצה לדין איסור הילוך כתב דכי היכא דהזהיר הנביא שלא יהא הילוכך של שבת כהילוכך של חול ה״נ לא יהא טלטול של שבת כטלטול של חול יעו״ש:
(ב) והנה כלל הדברים המוקצים שאסורים לטלטל מתחלקים לששה חלקים. הא׳ כלי שהוא מוקזה מחמת חסרון כיס דהיינו כלי שאדם מקפיד עליו שלא יפגם כגון סכין של שחיטה ומילה ושל ספרים. הב׳ כלי שמלאכתו לאיסור. הג׳ כל דבר שאינו כלי ולא מאכל אדם ולא מאכל בהמה כגון אבנים ומעות וקנים ועצים וקורות ועפר וחול ומת ובעלי חיים וגרוגרות וצמוקים שהם מונחים במקום שמיבשים אותם וכל כיוצא בדברים אלו דלא חזו וזהו מוקצה מחמת גופו. הד׳ כלי שמלאכתו להיתר ומונח עליו אחד מהדברים המוקצים מחמת גופם כגון חבית שיש עליה אבן וכר שיש עליו מעות ואפי׳ הוסרו אח״כ כיון שהיו עליהם בה״ש מגו דאתקצו לבה״ש אתקצו לכולי יומא. הה׳ דבר שהיה בה״ש מחובר או מחוסר צידה הו׳ מוקצה מחמת מצותו כגון עצי סוכה ונויה. ב״י לב״ש ומיהו יש באיזה חלקים מאלו איזה צדדי היתר כאשר יבואר כל אחד במקומו:
(ג) שם. כל הכלים נטלים וכו׳ פי׳ אפי׳ כלי גדול וכבד הרבה כמ״ש סעי׳ ב׳ ואפי׳ כלי שמלאכתו לאיסור אם הוא לצורך גופו ומקומו כמ״ש סעי׳ ג׳ וכאשר יבואר דינם לקמן לאיזה צורך נטלים אבל שלא לצורך כלל אפי׳ כלי שמלאכתו להיתר אסור לטלטל כמ״ש לקמן סעי׳ ד׳ יעו״ש:
(ד) שם. חול ממוקצה מחמת חסרון כיס וכו׳ דכיון שמקפיד עליהם קובע להם מקום שלא יזיזם ממקומם. תו״ש או׳ ב׳:
(ה) שם. כגון סכין של שחיטה וכו׳ וכן כלי מנוקב שמעשנין בו הכלים ומזלפין בו המים וכן סכינא דאשכבתא וחצינא דנגרא. ר״י א״ר או׳ ב׳ וכ״ה בב״י:
(ו) שם. או על מילה, כשאינו צריך לו למול מיירי אבל כשהוא מטלטלו לצורך המילה אינו מוקצה ובעוד שהוא בידו יכול לרחצו ומיהו איסורא איכא כיון שאינו לצורך השבת. הר״מ מטראני ח״ג סי׳ פ״ד ופ״ט. כנה״ג בהגב״י, מ״א סי׳ של״א סק״ה:
(ז) וכתב רי״ו בשם הרמב״ם נ״א ח״ב מותר לטלטל הכלי ולהחזירו לאחר המילה דמאחר שטלטל הכלי בהיתר מחזירו לאיזה מקום שירצה אעפ״י שאין לו תינוק אחר למול עכ״ל. והביאו ב״י ביו״ד סי׳ רס״ו וכתב בד״מ שם, ובמהרי״ל מחמיר דמיד אחר מילה יזרוק האזמל מידו משום מוקצה וה״ה כל צרכי מילה וכן ביו״ט. ולי נראה דברי רי״ו דמאחר שלא הוקצה בה״ש יוכל לטלטלה לאיזה מקום שירצה יעו״ש. וכ״פ בהגהת ש״ע שם סעי׳ ב׳ וכ״כ רש״ל בתשו׳ סי׳ מ׳ דשרי לטלטל האיזמל ולהצניעו דכל שהיה מוכן בה״ש אפי׳ עבר אח״כ היתרו לית ביה איסור מוקצה יעו״ש. מיהו הט״ז שם בסי׳ רס״ו סק״א הקשה על דברי מור״ם ורש״ל הנז׳ וכתב דאין לטלטל האיזמל אחר המילה אם לא להצניעו באותו חדר שמל בו ותו לא ואפי׳ לפני המילה אין לטלטלו בחנם כל שאינו לצורך המילה יעו״ש. וכ״כ בא״ח סי׳ ש״י סק״ג. והמ״א סי׳ של״א סק״ה כתב דיש להחמיר שלא יניחנו מידו עד שיוליכנו לביתו להצניעו יעו״ש. והביאו א״ר שם או׳ ה׳ וכתב ולפ״ז כשיש מוהל אחד וע״כ צריך להניח הסכין כדי שיפרע אסור לטלטלו לכן טוב שיתן ליד אדם אחר יעו״ש. אמנם בנה״כ שם בסי׳ רס״ו ישב קושיית הט״ז ונראה שדעתו לפסוק כמור״ם ורש״ל ז״ל ומ״מ כתב דמשמע מדברי מור״ם דלא התיר אלא כדי להצניעו בחצר המעורב אבל לטלטלו בחנם לא יעו״ש. וכן הא״ר שם דחה קושיית הט״ז ומ״א ומסיק להקל כדעת מור״ם ונה״כ יעו״ש וכ״פ בתשו׳ רב פעלים ח״ג סי׳ ח״י כדעת רי״ו יעו״ש. ועיין עוד לקמן או׳ נ״ה:
(ח) לא הותר לטלטל צרכי מילה ואיזמל לאחרים רק למוהל כשחלה מילה ביום ש״ק דלדידיה מיקרי דלא אתקצאי ולד״מ יש להקל במסייעי מילה דהיינו כפי מנהג איזה קהלות שמוכרים בהכרזה צרכי מילה דהיינו שא׳ בידו טס של כסף עם כל כלי המילה ומושיט למוהל את אשר צריך לו דנוכל לומר דגם לו לא אתקצאי וגם אפשר לומר דדוקא למוהל הוי האיזמל מוקצה מחמת חסרון כיס ואין לו לטלטלו אחר שעשה מצותו אבל לאחרים אינו אלא כשאר סכינים דעלמא. והגם דהרב״י בא חסי׳ ש״ח כתב בשם הר״ן דמוקצה לעשירים הוי מוקצה לעניים הא איכא תו׳ פ׳ מפנין ד״ה כיון דחזייה לכהן כתבו דמוקצה לעשירים לא הוי מוקצה לעניים ואפי׳ לעשירים בבית עניים. עיקרי הד״ט סי׳ י״ד או׳ נ״ב בשם פחד יצחק או׳ ש׳:
(ט) שם. ואפי׳ לצורך מקומו או לצורך גופו. וכ״כ בתא״ו ני״ב ח״ג ודלא כמרדכי ס״פ כירה דמתיר, ד״מ או׳ א׳ ובס׳ נזירות שמשון כתב דיש להתיר עכ״פ לצורך מקומי יעו״ש. והביאו א״ח או׳ א׳ אמנם אנן ק״ל כדעת מר״ן ומור״ם ז״ל דבין לצורך גופו ובין לצורך מקומו אסור ומיהו נ״ל דאם גילה דעתו בחול שאין מקפיד עליהם כגון שעושה בהם לפעמים ג״כ מלאכה אחרת לכשיצטרך כגון לחתוך פירות וכדומה דמותר לטלטלן בשבת לצורך גופו ומקומו. ואח״כ ראיתי שכ״כ בא״ר או׳ ד׳ ועיין לקמן או׳ י״ד:
(י) שם. ואפי׳ לצורך מקומו וכו׳ מיהו ודאי ע״י טלטול מן הצד שרי. תו״ש או׳ ג׳:
(יא) שם בהגה. אסור לטלטלו. פי׳ אותו הסכין של סופרים אסור לטלטלו דה״א הואיל ותחוב עם שאר סכינים לא קפיד עליה קמ״ל דאסור אבל הנדן עם הסכינים שרי לטלטל דהא נעשה בסוס לאיסור ולהתר כמ״ש ססי׳ ש״י יעו״ש. מ״א סק״א:
(יב) שם בהגה. אסור לטלטלו. כמו שהוא אלא צריך לנער את האיסור לבד ואם הוא חשוב יותר מסכינים דהיתרא אסור גם בניעור כדין דבר הבסיס לאיסור ולהיתר בסי׳ ש״י יעו״ש. תו״ש או״ ד׳:
(יג) שם. לקורנס של בשמים וכו׳ אבל של זהבים שרי כמ״ש סעי׳ ג׳. תו״ש או׳ ה׳:
(יד) שם. שמקפידין עליו וכו׳ אבל במקום שאין מקפידין עליו שרי כמ״ש סעי׳ ג׳. מ״א סק״ב. ואפשר דלשון במקום שאין מקפידין שכתב מ״א הוא ל״ד דאפי׳ מקפידין באותו מקום אותו אדם שאינו מקפיד עליו מותר. מחה״ש. וכ״מ בא״א או׳ ב׳:
(טו) שם בהגה. ומקפיד עליהם. אבל אם אינו מקפיד עליהם אעפ״י שהם מוקצים לסחורה מותר לטלטלם ב״י. לבוש מ״א סק״ג. ובכל דבר שדמיו יקרים אסור אפי׳ לא נתנן לאוצר ובדבר שאין דמיו יקרים דוקא אם נתנן לאוצר אסור והוא שמקפיד עליו. מ״א שם ומחה״ש. תו״ש או׳ ו׳:
(טז) שם בהגה. ומקפיד עליהם. ואפי׳ כלי סעודה כגון קערות וכלי זכוכית וסכינים ונ״ל דדוקא בחנוני שאין דרכו להשאיל כלים אבל מי שדרכו להשאיל כלים חדשים אין בהם מוקצה אעפ״י שנתנן לאוצר שהרי אינו מקפיד עליהם. ח״א כלל ס״ה או׳ ג׳ ד״ה פן ז׳:
(הקדמה) מסימן זה ועד לסימן שי״א מביא המחבר את דיני מוקצה. ״מוקצה״ הוא כינוי לאיסור דרבנן לטלטל בשבת חפצים מסוימים. מצאנו בפוסקים כמה טעמים לגזרה זו, ונביא שלושה מהם:
א. חכמים רצו שנרגיש יותר את אווירת השבת ולכן גזרו שלא לטלטל חפצים אלו, בדומה לגזרות שראינו שלא יהיה הדיבור של שבת כדיבור החול, ולא המלבוש של שבת כמלבושי החול.
ב. צמצום החפצים המותרים בטלטול מונע מאתנו להתעסק בדברים שאינם קשורים לשבת.
ג. מניעת טלטול תכליתה לעתים סייג, שלא ייכשל בעשיית מלאכה.
ישנם כמה סוגי מוקצה:
1. מוקצה מחמת גופו – אין לטלטל דברים שאינם נחשבים לכלי, כגון אבנים ועשבים. לדברים אלו אין שימוש בחול בבית, ובשבת הם מוקצים ואסורים בטלטול.
2. כלי שמלאכתו לאיסור – אף על פי שהוא כלי אסרוהו בטלטול, כיוון שעיקר שימושו למלאכה האסורה בשבת (כגון פטיש, ששימושו הרגיל הוא לצורך בנייה). כיוון שמדובר בכלי, זהו מוקצה קל יותר מסוגי המוקצה האחרים, והתירו לטלטלו בשני מצבים. האחד הוא אם יש בכלי צורך למעשה המותר בשבת (כגון שיש צורך בפטיש להחזיק דלת פתוחה); היתר זה נקרא ״לצורך גופו״. היתר נוסף הוא אם רוצים להשתמש במקום בו מונח המוקצה, ולצורך כך יש להזיזו; היתר זה נקרא ״לצורך מקומו״. ואסור לטלטל את הכלי כדי לשמור עליו שלא יתקלקל או יוזק במקום שמונח בו – טלטול הנקרא ״מחמה לצל״, וכן אסור לטלטלו סתם.
3. מוקצה מחמת חסרון כיס – זהו כלי שמלאכתו לאיסור, שמקפידים גם בחול שלא להשתמש בו לשימוש אחר שמא יתקלקל.
בסוגי מוקצה אלו דן סימן זה. נזכיר כאן שני סוגים נוספים של מוקצה: ״בסיס לדבר האסור״, הנדון בסימנים ש״ט-ש״י, ו״מוקצה מחמת איסור״, שראינו בסימן רע״ט.
סימן זה הוא סימן ארוך. להקל על הלומדים נחלק אותו לנושאים על פי סעיפיו:
סעיף א׳: מוקצה מחמת חסרון כיס.
ב׳-י״ט: ״כלי שמלאכתו להיתר״, ״כלי שמלאכתו לאיסור״ וכלי שהיה מותר אך השתנה ונאסר.
כ׳-כ״ו: מוקצה מחמת גופו והפיכתו לכלי.
כ״ז-ל״ג: הגדרת כלי (ומאכל) לעניין מוקצה מחמת גופו.
ל״ד-ל״ח: טלטול מוקצה מחמת גופו משום כבוד הבריות.
ל״ט-מ״א: דין מוקצה בבעלי חיים.
מ״ב-מ״ג: נגיעה ונפיחה במוקצה.
מ״ד-נ״א: פעולות שנאסרו בכלים שונים משום מוקצה.
סעיף נב: דין מוקצה לעשירים.
(א) ניטלים בשבת – כלומר: דבר שאינו כלי אין לטלטלו בשבת (ונקרא ״מוקצה מחמת גופו״, כפי שהסברנו בהקדמה). דבר שהוא כלי מותר לטלטלו, מלבד במקרים שהולך המחבר ומבאר.
(ב) מחמת חסרון כיס – ההגדרה המילולית פירושה שזהו כלי שמחמת ערכו מקפידים שלא לעשות בו שימוש נוסף מלבד השימוש המקורי לו הוא נועד. אולם מהדוגמאות שמביא המחבר עולה שמדובר דווקא בכלי שמלאכתו לאיסור, ובנוסף לכך שימוש לדבר אחר אכן עלול לפגמו.
(ג) או של מילה – מלאכתם של סכינים אלו (שחיטה או מילה) אסורה בשבת, ובנוסף מקפידים מאוד שיהיו מחודדים יפה, ולכן אין משתמשים בהם לצורך אחר.
(ד) ואיזמל של ספרים – מספריים מיוחדות לסַפָּרים, ומקפידים שלא להשתמש בהן לשימוש אחר. במספריים ביתיים שלנו אין הקפדה כזו, ולכן הן אינן מוקצות מחמת חסרון כיס, אלא איסורן הוא מדין ״כלי שמלאכתו לאיסור״ בלבד.
(ה) הקולמוסים – הסופרים כותבים בנוצה מחודדת, ויש להם סכין מיוחדת שנועדה רק לחידוד הקולמוס, והיא מוקצה מחמת חסרון כיס. וכתבו הפוסקים שהוא הדין גם לקולמוס עצמו.
(ו) או לצורך גופו – כלי שנאסר בטלטול בשבת משום שמלאכתו לאיסור, מותר לטלטלו בשבת לצורך גופו או מקומו, כמבואר בסעיף ג׳. לכן מדגיש המחבר שכלי שמלאכתו לאיסור ומקפידים שלא לעשות בו שימוש אחר – אסור לטלטלו אף לצרכים הללו.
(ז) בנדן – הנדן הוא כלי לאחסון סכינים.
(ח) אסור לטלטולי – ואין אומרים שכיוון שאחסן סכין זה עם שאר הסכינים, גילה דעתו שאינו מקפיד עליו.
(ט) לקורנס של בשמים – פטיש קטן המשמש לטחינת צמחים שמפיקים מהם תבלינים.
(י) שלא יתלכלך – גם פטיש זה אסור בטלטול לצורך גופו או מקומו, כיוון שמקפידים שלא לעשות בו שימוש אחר, שמא יתלכלך ולא יהיה ראוי לטחינת הבשמים העדינים.
(יא) ומקפיד עליהם – גם דברים שמלאכתם להיתר (כגון כיסאות), אם הם חדשים ועומדים למכירה ולא לשימוש – אסור לטלטלם בשבת. ודומים לכלי שמלאכתו לאיסור שמקפידים שלא לעשות בו שימוש, משום שכל השבוע אין משתמשים בהם שמא ייפגמו ולא יוכל למכרם. איסור זה קיים בכלי העומד לסחורה ומקפיד עליו, וכן בכלי שמלאכתו לאיסור שמקפיד עליו. אבל כלי שמלאכתו להיתר שאינו עומד לסחורה, אף אם ערכו גדול ומקפידים על שימושו בימות החול – אינו מוקצה.
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהדרישהפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהמגן אברהםאליה רבהבאר היטבביאור הגר״אלבושי שרדהגהות ר׳ עקיבא איגריד אפריםמשנה ברורהביאור הלכהכף החייםשולחן ערוך כפשוטוהכל
 
(ב) כָּל כְּלִי, אֲפִלּוּ הוּא גָּדוֹל וְכָבֵד הַרְבֵּה, לֹא נִתְבַּטֵּל שֵׁם כְּלִי מִמֶּנּוּ לֹא מִפְּנֵי גָּדְלוֹ וְלֹא מִפְּנֵי כָּבְדוֹ.
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהמגן אברהםאליה רבהבאר היטבביאור הגר״איד אפריםמשנה ברורהכף החייםשולחן ערוך כפשוטועודהכל
(ג) וכל דבר שהוא כלי אפילו הוא גדול וכבד וכו׳ בעירובין (קב.) ההיא שריתא (פי׳ קורה) דהוה בי ר׳ פדת דהוה מדלו לה בי י׳ ושדו לה אדשא ולא אמר להו ולא מידי אמר תורת כלי עלה ההיא אסיתא (פי׳ מכתש) דהוה ביה מר שמואל דהוה מחזקת ארדיב׳ שרא מר שמואל למשדייהו אדשא אמר תורת כלי עליה פי׳ ארדיבא לתך וכתבו הרי״ף והרא״ש בפרק כל הכלים וכתב הרב המגיד בפכ״ה שהקשו המפרשים מדאמרינן בשבת (שבת לה.) שנחלקו רבה ורב יוסף אם מותר לטלטל כוורת בת ג׳ כורין ובבת ארבע שווין לאיסור ותירצו בתוס׳ (שם) דכוורת אין דרכה לטלטלה וכל שגדולה כ״כ אסור לטלטלה בשבת אבל קורה זו דרכה היתה לטלטלה בכל שעה לסגור הדלת אף בשבת מטלטלין אותה הואיל ויש תורת כלי עליה ומדברי ההלכות ורבינו שלא הזכירו כלל הא דשבת (לה.) נ״ל שהם סוברים שמימרות אלו אין להם עיקר ורבה ורב יוסף הוא שמחמירין בטלטול ואין הלכה כמותן וכן עיקר עכ״ל:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(ג) וכל דבר שהוא כלי וכו׳ בפ׳ בתרא דעירובין (עירובין קב) אייתי תרתי עובדא חדא בקורה בי ר׳ פדת שהיתה כבידה הרבה משוי עשרה בני אדם והתיר לטלטלה בשבת אמר תורת כלי עליה פי׳ שראויה לישב עליה ותו עובדא בי מר שמואל בההיא אסיתא שהיתה גדולה מחזקת לתך שהוא ט״ו כורין והתיר לטלטלה אמר תורת כלי עליה ולכן כתב רבינו אפי׳ הוא גדול כההוא אסיתא וכבד הרבה כההוא שירותא ולפ״ז משמע דלא קי״ל כרבה ורב יוסף בפרק במה מדליקין (שבת ל״ה) דחלתא פירוש כוורת אפילו אינה אלא בת ארבעה כורין אסורה דהא הכא מתיר אפילו ט״ו כורין וכ״כ התוספות בפ׳ ב״מ דלית הילכתא הכי שיתבטל ממנו תורת כלי מפני כובדו דאמר בפ׳ בתרא דעירובין כו׳ ודלא כמ״ש התוס׳ בפ׳ בתרא דעירובין דחלתא אסירא משום דלא היה הרגילות לטלטלה בחול כלל אלא אין חילוק דאף עפ״י דלא היתה מיטלטלת בחול כלל לא בטל ממנה תורת כלי מפני כובדו וכ״כ ה׳ המגיד הביאו ב״י:
(ד) וכבד הרבה. וה״ה אבן גדולה או קורה גדול׳ אם יש תורת כלי עליה מותר (רמב״ם) ועסי׳ ש״ז סכ״א:
(ה) וכבד הרבה וכו׳. אפילו אין דרכו כלל לטלטל בחול (מגיד), הוא הדין אבן גדולה או קורה גדולה אם יש תורת כלי עליה (רמב״ם):
(ג) וכבד – וה״ה אבן גדולה או קורה גדולה אם יש תורת כלי עליה מותר. רמב״ם:
(ט) ס״ב כל כלי כו׳ לא כו׳ – קכ״א קכ״ב ואמרינן שם קרונות של בית רבי כו׳ ופי׳ התוס׳ ספ״ב ל״ה א׳ ד״ה ואפי׳. בגדולות דהיינו בשני ב״א מהא דחוליות מ״ו א׳ ואמרינן בירושלמי שהוא נוטלו בב׳ מותר לטלטלו בשלשה בחמשה אסור א״ר זעירא מכיון דתימא מותר לטלטלו אף בד׳ וה׳ מותר ודלא כפירש״י שם ספט״ז דקטנות היו דלפרש״י קשה כיון דפשיט ליה דבב׳ ידים דאסור מאי קמבעיא ליה בב׳ ב״א ועוד דהא אפי׳ אביי דמחמיר ברפי״ז מתיר בב׳ ידים וכ״ש לרבא שם דאפי׳ בב׳ ב״א שרי וכן ראיית תוס׳ ממנורה דדוקא חוליות וחדקי וע׳ תוס׳ הנ״ל וע׳ הגמ״ר סי׳ קמ״ו:
(י) ולאעירובין ק״ב א׳:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(ח) וכבד הרבה – וה״ה אבן גדולה וקורה גדולה אם יש תורת כלי עליה דהיינו שמיוחדים לתשמיש שרי לטלטלן ובכלי מותר אפילו אינו רגיל לטלטלה בימות החול מ״מ לא אמרינן דמפני כבדותה הוא קובע לה מקום ומקצה אותה מדעתו מלטלטלה. ונראה דאם בימות החול הוא זהיר להניעה ממקומה כדי שלא תפסד ותתקלקל ממילא הוא בכלל מוקצה מחמת חסרון כיס ואסור לטלטלה:
(ט) ולא מפני כבדו – ואפילו אם הוא משוי של כמה בני אדם [עירובין ק״ב]:
(יז) [סעיף ב׳] כל כלי אפי׳ הוא גדול וכו׳ וה״ה אבן גדולה או קורה גדולה אעפ״י שהיא ניטלת בעשרה בני אדם אם יש תורת כלי עליה (ודהיינו שיחדה לתשמיש) מטלטלים אותה, הרמב״ם פכ״ה דין ו׳ מ״א סק״ד. ועיין ב״י שהביא מהגמ׳ דהוה מדלו לה בי עשרה ושדו לה אדשא יעו״ש:
(יח) שם. וכבד הרבה וכו׳ ואפי׳ אין דרכו כלל לטלטל בחול. א״ר או׳ ה׳ א״א או׳ ד׳:
(יב) ולא מפני כובדו – כלומר: כלי שאין מטלטלים אותו בחול מפאת גודלו או משקלו אינו נעשה מוקצה בשל כך.
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהמגן אברהםאליה רבהבאר היטבביאור הגר״איד אפריםמשנה ברורהכף החייםשולחן ערוך כפשוטוהכל

כותרת הגיליון

כותרת הגיליון

×

Are you sure you want to delete this?

האם אתם בטוחים שאתם רוצים למחוק את זה?

×

Please Login

One must be logged in to use this feature.

If you have an ALHATORAH account, please login.

If you do not yet have an ALHATORAH account, please register.

נא להתחבר לחשבונכם

עבור תכונה זו, צריכים להיות מחוברים לחשבון משתמש.

אם יש לכם חשבון באתר על־התורה, אנא היכנסו לחשבונכם.

אם עדיין אין לכם חשבון באתר על־התורה, אנא הירשמו.

×

Login!כניסה לחשבון

If you already have an account:אם יש ברשותכם חשבון:
Don't have an account? Register here!אין לכם חשבון? הרשמו כאן!
×
שלח תיקון/הערהSend Correction/Comment
×

תפילה לחיילי צה"ל

מִי שֶׁבֵּרַךְ אֲבוֹתֵינוּ אַבְרָהָם יִצְחָק וְיַעֲקֹב, הוּא יְבָרֵךְ אֶת חַיָּלֵי צְבָא הַהֲגַנָּה לְיִשְׂרָאֵל וְאַנְשֵׁי כֹּחוֹת הַבִּטָּחוֹן, הָעוֹמְדִים עַל מִשְׁמַר אַרְצֵנוּ וְעָרֵי אֱלֹהֵינוּ, מִגְּבוּל הַלְּבָנוֹן וְעַד מִדְבַּר מִצְרַיִם, וּמִן הַיָּם הַגָּדוֹל עַד לְבוֹא הָעֲרָבָה, בַּיַּבָּשָׁה בָּאֲוִיר וּבַיָּם. יִתֵּן י"י אֶת אוֹיְבֵינוּ הַקָּמִים עָלֵינוּ נִגָּפִים לִפְנֵיהֶם! הַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא יִשְׁמֹר וְיַצִּיל אֶת חַיָלֵינוּ מִכׇּל צָרָה וְצוּקָה, וּמִכׇּל נֶגַע וּמַחֲלָה, וְיִשְׁלַח בְּרָכָה וְהַצְלָחָה בְּכָל מַעֲשֵׂה יְדֵיהֶם. יַדְבֵּר שׂוֹנְאֵינוּ תַּחְתֵּיהֶם, וִיעַטְּרֵם בְּכֶתֶר יְשׁוּעָה וּבַעֲטֶרֶת נִצָּחוֹן. וִיקֻיַּם בָּהֶם הַכָּתוּב: "כִּי י"י אֱלֹהֵיכֶם הַהֹלֵךְ עִמָּכֶם, לְהִלָּחֵם לָכֶם עִם אֹיְבֵיכֶם לְהוֹשִׁיעַ אֶתְכֶם". וְנֹאמַר: אָמֵן.

תהלים ג, תהלים כ, תהלים קכא, תהלים קל, תהלים קמד

Prayer for Our Soldiers

May He who blessed our fathers Abraham, Isaac and Jacob, bless the soldiers of the Israel Defense Forces, who keep guard over our country and cities of our God, from the border with Lebanon to the Egyptian desert and from the Mediterranean Sea to the approach to the Arava, be they on land, air, or sea. May Hashem deliver into their hands our enemies who arise against us! May the Holy One, blessed be He, watch over them and save them from all sorrow and peril, from danger and ill, and may He send blessing and success in all their endeavors. May He deliver into their hands those who hate us, and May He crown them with salvation and victory. And may it be fulfilled through them the verse, "For Hashem, your God, who goes with you, to fight your enemies for you and to save you", and let us say: Amen.

Tehillim 3, Tehillim 20, Tehillim 121, Tehillim 130, Tehillim 144